Как да изберем подходящо спално бельо според интериора на стаята

В действителност е доста трудно стриктно да се придържате към определен стил в интериора, така че удобен вариант е да имате няколко основни комплекта при избор на спално бельо.

Обикновеното спално бельо ще бъде оптимално. Цветове, които лесно се комбинират с всякакви други: бяло, бежово, прашно розово, синьо, нюанси на сивото и други. Ако искате да добавите акцент под формата на щампи, можете да изберете рисунки, които са направени в същите или по-ярки цветове.

Противно на стереотипите, възможно е и е необходимо да комбинирате спално бельо от различни комплекти – това помага да се добави разнообразие без допълнителни разходи, да се развие креативна ивица, да се играе с дизайна и да се научите как да комбинирате цветове.

Можете да използвате обикновен основен чаршаф и да съчетаете различни калъфки за възглавници и завивки. Добър вариант са двустранните завивки, които дават максимално място за творчество. Можете да вземете памучен чаршаф, ленени калъфки за възглавници и завивка – комбинация от текстури ще направи комплекта по-сложен и интересен.

 

С декор и шарки – за етнически стил

Тук ще ви трябват 100% естествени материи, за предпочитане памук. Не е задължително това да е самото спално бельо, но със сигурност – одеяла, покривки и декоративни възглавници за легла и дивани. Особено внимание трябва да се обърне на избора на цветове и формата на щампите, както и на детайлите – бродерия, ресни и пискюли, които са характерни за този стил.

Ако не харесвате ленени чаршафи, можете да използвате сатен – мек памук и да изберете завивка и калъфки за възглавници от лен. За да не се объркате с цветовата схема, препоръчвам да използвате едноцветни меки и заглушени цветове – теракота, тъмно синьо или всякакви нюанси на сивото.

 

Как да се грижим за спалното бельо

  • Обърнете комплекта навътре и измийте преди първата употреба.
  • Използвайте прах с минимум избелващи съставки за измиване, така че цветът и шарката да не избледняват.
  • Измийте с предмети с подобен цвят в температурния режим, препоръчан от производителя.
  • Измийте отделно естествените и синтетичните продукти – това ще ги запази меки и нежни.
  • Сушенето на прането веднага след измиване и гладене, докато все още е леко влажно, е по-лесно.
  • Не забравяйте, че естествените тъкани са склонни да се свиват, обикновено в диапазона 2-6%.

Източник: Магазин за спално бельо – spalnobelio.bg

Вашият коментар