Как се променя живота на семействата с деца, страдащи от диабет

През последните 10 години статистиката на децата, заболели от диабет, е повече от притеснителна. Пред кабинетите на ендокринолозите не спира да се покачва броя на чакащите за контролен преглед непълнолетни.

Възрастовата граница пада с всяка следваща година, като вече не е рядкост да се срещне 3-4 годишно дете, страдащо от захарен диабет.

Диагнозата е плашеща предимно за родителите, които могат да я осъзнаят, докато за малчуганите тя е сравнително по-лесна за приемане.

Въпреки първоначалната тревога обаче, на не малък брой родители им се налага да се приучат как да се грижат за дете с диабет. За да могат мъниците да имат едно нормално детство, е от голямо значение хората, върху чиито плещи пада задачата за отглеждането им, да съумеят да го изучат. Информираните родители успяват да се справят по-лесно със състоянието на децата си.

Децата с диабет в България

За съжаление, в България липсва масово запознаване на обществото с нуждите на тези хора. Въпреки това, активни асоциации, които да предоставят на родителите информация за захарната болест, не липсват.

Подобна диагноза променя не само ежедневието на малчугана, но и на цялото семейство. Налага се редовно измерване на кръвната захар. В началото интервалите, през които това се случва, са кратки – на около 2 часа, включително и през нощта. По отношение на храненето също настъпват изменения и строги правила, чието спазване се следи от ендокринолог.
Важно е спазването на определено меню, в което може да е наложена забрана на сладки неща и тестени изделия. С времето обаче се влиза в ритъм, към който организма привиква.

Родителите и лекарите се обединяват около идеята, че колкото по-дисциплинирано е детето, толкова по-добре. По този начин се избягва настъпването на усложнения, които могат да бъдат наистина сериозни.

Заради големия брой деца, страдащи от диабет, медицината се фокусира върху развитието на средства, които да им помагат. Инсулиновите помпи са именно такива устройства, които улесняват децата с диабет, за да могат те да живеят по възможно най-нормалния начин.

Вашият коментар