Кои части изграждат двигателя на автомобила?

Да знаете какви части изграждат двигателя на автомобила, може да ви помогне да го управлявате с лекота. Също така ще ви помогне, когато закарате автомобила си на сервиз. Познаването на частите на вашия автомобил също ще ви помогне да запазите стойността му. Можете да започнете, като научите за цилиндровия блок, масления съд и колектора.

Цилиндров блок

Кои части изграждат двигателя на автомобила - цилиндров блок

Цилиндровият блок е основният компонент на двигателя на автомобила. Съдържа цилиндровата глава и уплътнението на цилиндъра. Тези части са свързани една с друга с помощта на болтове или шпилки. Цилиндровият блок също има разпоредби за разпределителния вал и отвори за масло и газ.

Цилиндровите блокове обикновено са изработени от чугун или алуминиева сплав. Последният е по-лек и по-здрав. Той също така поддържа различни спомагателни устройства, като A/C компресор и алтернатор. Цилиндровият блок също така съдържа масления съд и маслената помпа, които играят важна роля в цикъла на смазване.

Маслен съд

Кои части изграждат двигателя на автомобила - маслен съд

Картерът за масло на автомобила е важна част от двигателя. Той е свързан с блока на двигателя чрез уплътнение. Той също така служи като възглавница, предпазвайки двигателя от вибрации и топлина. Повредата на масления картер ще доведе до повреда на двигателя.

Картерът за масло е метален контейнер, който съдържа маслото, което циркулира през двигателя. Помага за намаляване на триенето между частите на двигателя, което е основна причина за повреда на двигателя. Маслените корита са направени от стомана или алуминий и побират от четири до шест литра масло. Масленият съд може да се свали, за да се източи маслото.

Колектор

Кои части изграждат двигателя на автомобила - колектор

Изпускателният колектор на автомобилния двигател оказва огромно влияние върху работата му. Температурата и налягането му са високи и трябва да работи при екстремни условия. Това изисква много експерименти и анализи, за да се постигне желан дизайн. Тази статия се опитва да разбере ефекта на различни фактори върху дизайна на изпускателните колектори и как те влияят върху работата на двигателя.

Бутален пръстен

Кои части изграждат двигателя на автомобила - бутален пръстен

Износеният бутален пръстен в двигателя на автомобила може да доведе до лоша работа на двигателя. Това е така, защото буталния пръстен регулира както смазването, така и компресията. Когато буталния пръстен е износен, двигателят не е в състояние да компресира напълно сместа от гориво и въздух. Това може да доведе до намалено ускорение и загуба на мощност. Нов бутален пръстен може да увеличи компресията и мощността на двигателя.

Ако пръстенът е износен или повреден, той ще бъде видим. Повреденият пръстен ще има ерозиран материал, увеличен луфт между буталото и стената на цилиндъра и радиално и аксиално износване. Износените бутални пръстени също могат да причинят пляскане на буталото, шум, причинен от прекомерно люлеене на буталото. Освен това, износен бутален пръстен може също да причини наводняване на гориво, състояние, което причинява силно увреждане на масления филм върху стената на цилиндъра.

Свързващ прът

Кои части изграждат двигателя на автомобила - свързващ прът

Биелните пръти играят важна роля в автомобилните двигатели. Те свързват възвратно-постъпателното движение на буталата с въртенето на коляновия вал. В резултат на това теглото на мотовилката пряко влияе върху размера на възвратно-постъпателната сила вътре в двигателя. Поради тази причина по-леките биели ще доведат до по-добра реакция на газта и ускорение. Освен че са по-леки, свързващите пръти трябва да са по-здрави от останалите части на двигателя, за да се справят с всички конски сили и сили на опън.

Лошата свързваща щанга може да доведе до загуба на масло в колата ви или до намаляване на налягането на маслото. Това може да доведе до светване на светлините на таблото, което показва ниско налягане или ниски нива на маслото. Ако забележите огъната или повредена мотовилка, най-добре е двигателят да бъде разглобен и прегледан от механик.

Маховици

Кои части изграждат двигателя на автомобила - маховици

Маховикът е важен компонент на двигателя на автомобила. Това е голям метален диск, който съхранява и доставя ротационна енергия към двигателя. Тази енергия е необходима за стартиране и гладка работа на двигателя на автомобила, както и за плавно ускорение при забавяне.

Ако забележите, че скоростите на колата ви се плъзгат, когато ги превключвате, може да се наложи да смените маховика. Този проблем може да повлияе на предаването, причинявайки други проблеми. В тези случаи е добра идея да накарате механик да го провери.

Качествени авточасти от Car Expert

Кои части изграждат двигателя на автомобила - Car Expert лого

Car Expert е популярен магазин за авточасти, който предлага не само споменатите в тази статия части, но и много други, необходими за вашия автомобил, независимо от неговата марка и модел. Всички тях може да разгледате тук: car-expert.bg

Вашият коментар