Храни, които ви помагат да сте здрави

И така, какви неща бихте сложили в количката си за пазаруване и в чинията си? Ето кратък преглед на храните, които трябва да търсите следващия път, когато сте в магазина за хранителни стоки.

1. Пълнозърнести храни

В някои изследвания е доказано, че консервантите, оцветителите и другите добавки могат да предизвикат хиперактивност и депресия или да влошат тези разстройства. “Важно е да не забравяте да ядете истински храни или минимално преработени храни, които съдържат някои здравословни съставки”.

Хранителните им свойства често се съдържат в самите цветове. Като включваме естествено цветни храни в диетата си, улесняваме организма си да получава повече витамини и хранителни вещества, както и многобройни физически и психологически ползи.

2. Фибри

Растителните храни съдържат много фибри, които помагат на организма да усвоява по-бавно глюкозата или захарта от храната. Това помага да се избегнат скоковете и сривовете на захарта. Богатите на фибри храни включват плодове, зеленчуци и съдържащи хранителни вещества въглехидрати, като пълнозърнести храни и боб.

3. Антиоксиданти

Тези борещи се с възпаленията молекули са в особено изобилие в горските плодове, зеленолистните зеленчуци, куркумата и храните, съдържащи омега-3 мастни киселини, като сьомга и семена от чиа. Черният шоколад също съдържа антиоксиданти, както и захар, така че трябва да се консумира в умерени количества.

4. Фолиева киселина

Този вид витамин от група В помага за производството на допамин, без да го принуждава да се увеличава, както прави захарта. Намира се в зеленолистните зеленчуци, лещата и пъпешите.

5. Витамин D

Витамин D помага за производството на серотонин и обикновено се набавя от излагането на слънце. Гъбите обаче са друг добър източник. Ако ви липсва витамин D, вашият лекар може да ви препоръча да приемате и хранителна добавка.

6. Магнезий

Този основен минерал помага за всичко – от функцията на нервите и мускулите до поддържането на редовен сърдечен ритъм. Но той също така е от основно значение за връзката между храната и настроението: недостигът на минерали може да увреди бактериите в червата и да предизвика симптоми, подобни на тези на депресията и тревожността. Набавяйте си магнезий от естествени източници, като какаови зърна, бадеми и кашу, спанак и други тъмнозелени листни зеленчуци, банани и боб.

7. Ферментирали храни

Ферментиралите храни съдържат пробиотици – определени видове живи бактерии, които са полезни за храносмилателната система. Тези храни често са с високо съдържание на натрий, така че трябва да се консумират умерено или да се избягват напълно, ако имате високо кръвно налягане.

Източник: https://vsichki-recepti.com/

Вашият коментар