Алайнери vs. фиксирани шини – какви са предимствата и недостатъците им?

Невидимите брекети, наричани още алайнери, обикновено не се използват за фини корекции на зъбите, а по-скоро за по-груби намествания като създаване на пространство, прекрояване на челюстите или подобряване на позицията на челюстите по отношение една на друга. Това не означава, че е невъзможно да се използва и за коригиране на зъбната редица. Но точността при тях просто не е толкова голяма.

АлайнерКогато говорим за наистина прецизни настройки в подредбата на зъбите, алайнерите обикновено не са достатъчни. Това се дължи на факта, че определени движения не са възможни  поради тяхната по-разхлабена конструкция.

Движението нагоре и надолу, т.е. вертикална посока на движение, е трудно или изобщо не е възможно, тъй като зъбите могат да бъдат захванати слабо само с разхлабена скоба. Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да изтласкате зъбите навън, движение, което създава пространство в челюстта. Челюстта става по-широка и по-дълга към предната част.

Недостатъкът

Но и тук има недостатък, който не може да се пренебрегне. Алайнерите атакуват само коронката на зъбите, корените не могат да се движат контролирано. Това означава, че корените основно се забиват на старото място и се движат само коронките на зъбите. Така че зъбът се накланя. Просто се навежда в желаната посока, но не се движи напълно. Това е различно при фиксираните шини. Точката на действие тук също е в областта на короната.

Но скобата и арките работят заедно като едно цяло в случай на фиксирани скоби. Това създава триизмерно движение, което движи целия зъб, коронка и корен. На всички алайнери за зъби им липсва задържане към коронката на зъбите. Следователно тези естетически скоби не могат да направят всичко, което могат фиксираните скоби.

Прецизност в проценти

Особено при леки разминавания се изисква голяма точност. Подобряването на позицията на зъба от 50 процента от идеалния до 80 процента често изисква по-малко прецизност, отколкото подобряването на несъответствието от 95 процента на 99 процента.

Въпреки че стъпката е много по-голяма в първия случай, а именно 30 процента, за разлика от само 4 процента във втория случай. Учениците разбират това много лесно, ако сравните процеса с оценки: Преминаването от пет на три често е по-лесно, отколкото от две на едно. И точно тук са разликите между свободната и фиксираната скоба. Разхлабените брекети могат да свършат чудесна работа за подобряване на това от 50% на 80%. Но определено не от 95 процента до 99 процента. Тогава също има смисъл, че понякога може да бъде по-разумно, по-бързо и по-евтинопреминете от 50 до 99 процента в една стъпка. Само с една скоба – фиксираната.

 

Вашият коментар