Как се установява астмата?

Как се установява астмата и какви са нейните основни симптоми? Отговорите ще се опитаме да дадем сега.
Бронхиалната астма е хронична алергична лезия на бронхиалното дърво. Свикнали сме да я свързваме със задушаване , тоест, когато човек не е в състояние да си поеме въздух, диша трудно и учестено.

Бели дробовеНо, това, което повечето от нас не знаят е, че много пациенти не получават класически пристъпи на задух, а това води до грешки при идентифицирането на опасното заболяване.
Но в почти 30% от случаите (особено при деца) бронхиалната астма има само една изразена проява – чести респираторни заболявания.
Ето още в кои случаи трябва да се свържете с алерголог.

Симптоми на бронхиална астма

Заболяванията на дихателните пътища са сезонни (например през пролетта и лятото), докато през друго време на годината не се отчитат сериозни проблеми.
Симптомите се появяват в конкретна обстановка (само на работа, само в градината, само у дома, ..) или при контакт с животни или предмети (например, плетени или кожени дрехи).
Съмнения за астма може да предизвика и наличието на чести респираторни заболявания на фона на други алергични заболявания ( алергичен ринит , атопичен дерматит) при самия пациент или при няколко близки роднини.

Често пъти, обаче, е невъзможно да се постави точна диагноза без допълнителни изследвания. На настоящия етап от развитието на медицината за пациента са отворени широки граници за пълно и изчерпателно лабораторно изследване за всяка патология. Тези възможности значително улесняват диагностичната и терапевтичната работа на лекаря.

Въпреки това, списъкът с необходимите анализи, тяхната целесъобразност за извършване в момента на развитието на патологичния процес, проследяване на динамиката на показателите на фона на терапията и други фактори на влияние при конкретен пациент трябва да бъдат обсъдени и формирани с лекуващия лекар. Това ще позволи индивидуализиране на тактиката за управление на пациента, компетентно и рационално подхождане към прегледа и терапията, което от своя страна ще доведе до най-добрия резултат – контрол или победа над болестта и възстановяване на загубеното здраве.

 

Източници:

https://www.azcare.bg/belodrobni-zabolyavaniya/astma

https://pirogov.eu/bg/download/789

 

 

 

Вашият коментар