Как да изберем плочки за баня? Ключовете към успеха

Материалът, стилистичната последователност и ясната идея ще помогнат в избора на перфектните плочки за баня.

Ако сте се впуснали в ремонт или смятате да подобрите облика на дома си, знаете, че банята е една от най-деликатните зони при планирането на подобен проект. Използването му е по-интензивно от това на другите помещения и следователно поддръжката му е по-необходима. По практически и естетически причини изборът на материали е решаващо решение. И когато говорим за материали, разбира се, става дума за царя на баните – плочките.

Кой материал е най-подходящ?

Да, знаем че при интериорния дизайн естетическият критерий е най-важен, когато става въпрос за ремонт. Въпреки това първият въпрос, който трябва да си зададете, за да не се превърне мечтаната баня в кошмар, е да сте наясно кой материал е най-подходящ. Вземете предвид качествата на плочките, но също така и колко лесно се почистват и колко лесно се поддържат в отлично състояние. Поради своята гъвкавост, качества и безкрайни възможности за комбиниране на цветове, текстури и форми, керамиката е сигурен залог.Плочки за баня

Как да избера подходящия стил и цвят за банята?

След като бъде избран най-подходящият материал, на дневен ред идва естетиката. Очевидно е, че вкусът на всеки човек ще определи крайния избор. Въпреки това има няколко общи критерия, които трябва да се вземат предвид и които ще ви доведат до успех. Естественото осветление например определя дали да изберете светли цветове (ако стаята е слабо осветена) или тъмни цветове. По същия начин разпределението на елементите ще ви позволи да създадете диференцирани пространства.

Ако вече имате ясна представа за материала и естетическа основа, от която да започнете, е време да се заемете с работата.

  • Размерът е от значение. Размерът на банята е от решаващо значение при избора на плочки. В големи, добре осветени помещения комбинациите са безкрайни. Добър вариант са голямоформатните елементи с естествени мотиви (мрамор, дърво…). Ако пък пространството е малко, по-добре е да изберете светли и по-малки плочки. Вертикалното подреждане на плочките ще помогне за придаване на простор при ниски тавани, а хоризонталното – за разширяване на стената при високи тавани.
  • Не забравяйте, че банята е още една стая в къщата и стилът трябва да бъде съобразен и с останалата част от интериора.
  • Комбинирайте. Цветове, подови и стенни покрития, форми, текстури… Ако имате ясни критерии, е време да развихрите въображението си. Например можете да придадете на душа собствен стил, като изберете плочки, които да контрастират с останалата част от банята. Друг вариант е да изберете стена, която да привлича погледа, или да заложите на по-декоративни мотиви като мозайка или хидравлични плочки.

Вашият коментар