Какъв ортопедичен колан трябва да изберете, за да облекчите болката си

В зависимост от типа на тялото ви и вида на болките в гърба, от които страдате, ще трябва да изберете подходящия колан за гърба. В тази статия ще научите повече за различните колани, които съществуват, и за най-ефективния начин за носене на колан за гърба.

Кой колан за коя ситуация е?

Лумбален колан за превенция

Носенето на лумбален колан може да бъде полезно по време на ежедневните ви дейности, независимо дали сте в офиса или в колата, за да предотвратите лошата стойка.

Можете също така да използвате поддържащ ортопедичен колан, за да улесните връщането си към активност или по време на спортните занимания. Моля, имайте предвид, че трябва да вземете предвид трудността на работата си и тежестта на състоянието си, затова потърсете съвет от вашия лекар.

За да облекчите болката си

Можете да помислите за носене на ортопедичен колан за кръст в случай на остра или хронична болка в кръста. За тази цел трябва да използвате устройства с по-високо ниво на компресия за по-голяма поддръжка.

Мускулна болка

Коланът намалява мускулното съкращение, като същевременно увеличава чувствителността на двойката мускул-нерв.

Остеоартрит

Ако страдате от остеоартрит, трябва да носите подходящо помощно средство за по-лесно прилягане.

Вертебрална компресионна фрактура

След компресионна фрактура на прешлен лумбалният колан е устройство, което не бива да се пренебрегва. Това решение е възможно само в леки случаи. При по-сериозни случаи се препоръчва използването на твърд корсет.

Следоперативно заздравяване

Няколко седмици след операцията, ако трябва да шофирате, Ви съветваме да поискате разрешение от Вашия лекар да носите лумбален или ортопедичен колан. Моля, обърнете внимание, че това устройство може да се използва само при пътуване с автомобил и само от време на време.

Стеноза

Лумбалната стеноза (или тесният лумбален канал) може да се облекчи чрез носене на специален ортопедичен колан за кръст, който допринася за вертикалното подравняване на лумбалния гръбнак и упражнява вертикална сила на разтягане върху гръбначния стълб (за да се предотврати разливането на дисковете върху нервните коренчета). Ортопедичния колан за кръст е част от първата фаза на лечението на спондилолистезата, в комбинация с болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства.
Той помага за намаляване на усещането за болка.

Лумбална дискова херния или дегенеративно дисково заболяване

За да облекчите херния на лумбалния диск, може да искате да носите ортопедичен колан за кръст или гръб. Използвайте го по време на остър пристъп на болка.

Как да носите правилно ортопедичен колан

Можете лесно да поставите лумбалния си колан, като следвате следните стъпки:

Разположете колана около гърба си, от двете страни на торса, все едно го навивате на руло.
Свържете двата края на лумбалния корсет към корема си.
Регулирайте натиска на колана, като затегнете лентите с велкро повече или по-малко
Ако имате затруднения с фината моторика (при остеоартрит или друго увреждане), можете да си купите адаптиран ортопедичен колан.

Ако изпитване затруднения с избора, може да се свържете със специалистите от https://sanitarenmagazin.bg/, които ще ви консултират, какво е най-доброто за вас.

Вашият коментар