Може ли пиенето на кафе да намали риска от деменция?

Ако попитате хората без коя напитка не могат през деня, то със сигурност кафето ще бъде на второ място след водата. Ароматната чаша кафе сутрин, ни дава енергия и ни помага да се разсъним за нула време. Не са малко ситуациите, в които се налага да бързаме за задачи и чашата кафе, която си приготвяме призори, ни осигурява спокоен момент изпълнен с аромат и вкус. Удоволствието от пиене на кафе е нещо, което трудно може да се опише с думи. Факт е обаче, че една чаша кафе може да направи деня ни по-хубав. Освен това има и някои доказани ползи за здравето.

Колкото и изненадващо да ви звучи, пиенето на кафе може да е обвързано с намаляването на риска от развитие на Алцхаймер. Ще видим по-долу защо учените са стигнали до това заключение, направете си едно кафе и прочетете какво сме ви подготвили.

За болестта на Алцхаймер, най-честата форма на деменция, няма лек и това е известен факт. Тя е нарастващ проблем в световен мащаб и се очаква да нарасне още до 2050 г. Изследвания обаче, които са в областта на стареенето откриват интересен факт, засягащ пиенето на кафе. Кафето може да не лекува деменцията, но е възможно да намалява риска от нейното развитие.

Какво е включвало проучването?

Жените на възраст над 65 години, които са пиели кафе редовно през живота си, имали 36% по-нисък риск да развият когнитивно увреждане. Проучването обаче е наблюдателно, което означава, че данните са събирани назад във времето и може да има и допълнителни фактори, влияещи на резултатите.

Откъде изследователите са получили информацията си?

Айра Дрискол и колегите му от Университета на Уисконсин-Милуоки са публикували интересен анализ в авторитетното списание Journals of Gerontology, Medical Sciences. Информацията, която са използвали, за да стигнат до заключенията си, е на база на проучване на жени на възраст от 65 до 80 години, които са участвали в изследването, и са били наблюдавани в продължение на десет години.

Първоначално това не е било планираното проучване. То е подпроучване на голямо рандомизирано контролирано проучване, наречено „Инициатива за женско здраве“, което изследва въздействието на хормонозаместителната терапия (ХЗТ) върху жени в постменопауза на възраст над 65 години.

Въпреки че проучването е прекратено рано, жените продължават да бъдат проследявани до 2010 г. Проучването на паметта в рамките на „Инициативата за женско здраве“ изследва конкретно въздействието на ХЗТ върху паметта и деменцията. Изследователите от Университета на Уисконсин-Милуоки използват тази извадка, за да проучат дали има връзка между консумацията на кофеин и новите случаи на деменция.

Всички жени не са имали деменция, когато са се включили в проучването между 1995 и 1999 г. Тяхното познание – памет и други мисловни способности – е било оценявано ежегодно на живо до 2007 г., а след това по телефона. За жените, при които през следващите години се наблюдават признаци на влошаване на когнитивните способности, е получена допълнителна информация от човек, който познава добре жената.

Приемът на кофеин, който включва чай, кола и други източници на кофеин, се основавал на въпросници, които жените попълвали. За да се изолира ефектът на кофеина, при анализите са отчетени други причини, които биха могли да повлияят на честотата на деменцията. Това са възрастта, образованието, употребата на ХЗТ, теглото и височината, сънят, кръвното налягане, сърдечните заболявания, диабетът, тютюнопушенето, употребата на алкохол и колко добре са се представили жените в когнитивно отношение при първото им участие в изследването.

красива и ароматна чаша кафе от капсула

Какви са резултатите?

От 6 467 жени, 209 са развили деменция, а 388 са получили някакво когнитивно увреждане. По-високите нива на прием на кофеин са свързани с по-ниска честота на деменция или когнитивни нарушения. Това на практика означава, че съществува огромна вероятност, когато сега си направите кафе капсула Nespresso, всъщност да се грижите несъзнателно за когнитивната ви функция в бъдеще.

Изследователите разделили жените на две групи – първата половина съдържала тези, които консумирали по-големи количества, а втората – по-малки. Средното количество на приемания кофеин в едната група е било 64 мг на ден (приблизително 1 стандартна чаша кафе), а в другата – 261 мг (приблизително 3 чаши). С по-нисък риск от деменция са били онези, които са пиели по 3 чаши.

Учените обаче държат да се подходи към данните с предпазливост, защото проучването не е изчерпателно, защото включва само жени и то над определена възрастова граница.Съществува и друго проучване от Франция, което установява, че кафето има защитен ефект върху жените, но не и върху мъжете. Трето проучване пък показва, че европейските мъже, които пият по три чаши кафе на ден, имат най-нисък процент на когнитивен упадък в продължение на десет години. Тепърва има още много тестове да бъдат направени, за да може да се разгледа въпроса в цялост. Засега може да си допиетe ароматното кафе Nespresso и да сте сигурни, че правите нещо полезно за тялото и ума ви.

Вашият коментар