Защо плачат бебетата?

Знаем, че много от вас, настоящи майки са си задавали въпроса хиляди пъти през безбройните безсънни нощи, с които често вашите деца са ви “дарявали”. Ето какво казват, обаче специалистите за този проблем.

Според тях плачът на бебето издава информация за неговата кондиция. Той представлява опит за комуникация с възрастните. В началото не винаги ще знаете какво да предприемете за да утешите вашето бебе, да разсеете притесненията и страховете му, но с времето ще станете все по-добър.

ОСНОВНИ МОМЕНТИ

Всички бебета плачат. Вашето бебе не прави изключение. Плачът е неговият начин за общуване. Здравите бебета плачат от 1 до 3 часа дневно.

Започнете да се заслушвате в начина, по който плаче вашето дете. Най-вероятно през първите 10-14 дни ще различите няколко вида плач. В зависимост от това дали изпитва глад, болка или скука, бебето плаче различно.

Плачът има за цел да привлече вашето внимание. Пронизителните звуци са проектирани така, че да ви повлияят и да ви накарат бързо да отидете при детето и да решите настоящия “бебешки проблем”.

Бебето не плаче за да ви нервира. То няма никаква представа как се чувствате и как ви се отразява неговия плач.

ПРИЧИНИ ЗА ПРОНИЗИТЕЛНИТЕ ЗВУЦИ

През първите дни /преди навиците за хранене да бъдат установени/ гладът ще бъде основна причина за бебешкия плач.

Други причини, при които може да се стигне до плач:
Ако на бебето му е прекалено топло или прекалено студено.
При колики и стомашни газове.
Ако пеленките са за смяна.
Ако бебето се чувства отегчено и иска компания.
Ако е разстроено и има нужда от прегръдка.
Ако е превъзбудено.
Когато бебето иска да го подържите.
Ако изпитва болка. В случай, че плачът на бебето ви се стори необичаен или пък е прекалено продължителен, потърсете съвета на педиатър.

Плачът е начинът на бебето да ви повика. Той не е форма на манипулация.

КОГАТО БЕБЕТО ПЛАЧЕ ПРЕКАЛНО МНОГО

Някои бебета са по-ревливи от други. Ето някои от причините вашето бебе да плаче повече:
Темпераментът – различен е при всяко бебе. Някои деца са “по-придирчиви” от други. Често от самото раждане те плачат много повече без какъвто и да било сериозен повод.
“Неспокойното” бебе. “Неспокойното бебе” много по-силно протестира ако му е топло или пък прекалено студено. То е изключително недоволно и в случаите, когато трябва да бъде преобличано и къпано. Възможно е този тип бебета да по-чувствителни към докосване или към промените.
Трудното раждане – например, преждевременно родените бебета или тези, за които трябва да се полагат специални грижи.
Смяната на обстановката. Някои бебета могат да се окажат по-чувствителни към смяната на обкръжението или ежедневните навици.
Нов етап на развитие. Често бебетата плачат повече преди да предприемат някои важни стъпки, свързани с развитието и растежа им.
Напрежението. Някои бебета усещат, ако техните родители са напрегнати и това обикновено се отразява на поведението им. Всъщност това е един проблем с две страни – Вие се чувствате напрегнати защото бебето ви плаче повече или детето усеща вашето напрежение и реагира с плач.
Коликите

“ПЪРВА ПОМОЩ”

Предложете на бебето нещо за смучене, без значение дали това ще е бутилка, биберон или пък ще го накърмите – винаги помага.

Гушнете бебето плътно до вас. Можете да използвате и “кенгуру”.

Масажирайте бебето. Леките разходки и нежният масаж ще ви помогнат бързо да успокоите бебето. Не разтривайте коремчето на детето преди бебето да стане на 4 седмици. Избягвайте да масажирате и гръбначния стълб. Не използвайте бебешки кремове и олио на основата на ядките като бадемово олио, например

Опитайте с музика. Ритмичните звуци и музиката обикновено помагат на новородените да се успокоят.

Движете бебето – Раздвижете люлката или вземете бебето на ръце и го полюлейте.

Излезте на свеж въздух. Дори и да не престане да плаче, една разходка винаги е от полза.

Помогнете му да изпусне газове. Някои бебета се чувстват по-добре след като се оригнат. За целта дръжте бебето в изправено положение срещу едното рамо и лекичко го потупвайте по дупето.

ЗАЩО ПЛАЧАТ ПО-ГОЛЕМИТЕ БЕБЕТА?

След като навършват три месеца децата започват да плачат по-малко. Разбира се и през този период, някои бебета са по-ревливи от други – най-често това са бебетата, които още от началото си плачат повече. Възможно е обаче деца, които от раждането са били кротки, след навършване на 8-9 месеца да станат по-ревливи.

Бебетата плачат, когато:

изпитват безпокойство. След навършването на 7-8 месеца, някои деца започват да изпитват силно притеснение ако родителите им не са наблизо. Бебето може да се разтревожи още повече, ако бъдат разделено от вас за известно време.

искат компания. Често бебето плаче защото иска да отидете при него и се успокоява, когато ви види. Това не е нито лош навик, нито форма на манипулация. Плачейки, вашето бебе ви показва, че има нужда от компания.

започват да изпитват нови страхове. Възможно е детето да започне да изпитва страх без кой-знае какъв повод. Така например, звукът от вакума, определени животни и дори водата могат да започнат плашат вашето бебе.

Чуват резки звуци. Тропанията, трясъците и другите резки звуци често карат бебето да се разплаче особено ако вече е проходило.

Вашият коментар