Да направим смятането като детска игра

Как да научим детето си да смята по най-лесният и ефективен начин

Една от любимите и най-полезни игри за всяко дете е да брои на пръстчета.

Питате ли се кога е време за това? Още когато дребосъчето стъпи на крачета и хукне да опознава белия свят. 2-годишното дете може да усвои основните принципи на смятането, категорични са експерти. Ако постоянно назовавате количеството на предметите, пресмятате ги, обръщате внимание на промяната в броя им, мъникът бързо ще ги усвои. В неговия свят всичко е игра, така че го научете да смята, забавлявайки се заедно. Например му покажете две сладки, изяжте едната и обяснете, че е останала само една – за него. То още не познава цифрите, но започва да улавя

тайния смисъл на смятането

благодарение на сладките, които сте си похапнали двамата с голямо удоволствие. И разбира се – любимата игра с пръстчетата! Малчуганът лесно може да се научи да брои пръстчетата си и показва на колко годинки е. И така, вече има представа какво е да броиш, а с цифрите е малко по-трудно. Има дечица, на които се харесват абстрактните знаци – букви и цифри, и те ги разучават с удоволствие. Но за други трябва да измисляте какви ли не игра и забавления. Така например предложете на детето да се обади по телефона. Позвънете на баба и дядо. Дайте на

Малечко да набере номера,

като му показвате цифрите и ги назовавате. Тази игра ще му се стори безкрайно интересна, а щом чуе познатия глас в телефонната слушалка, ще изпадне във възторг.
Покажете му как се определя времето по часовника. За начало ще бъде достатъчно да му посочите едната стрелка, казвайки, че тате ще си бъде вкъщи в 7 часа – намирате съответната цифра и му позволявате да я докосне с пръстче. Има много конструктори и играчки, където се използват цифри – дори когато детето е съвсем малко, започва да свиква с изображенията им. Окачете на стената работен календар с показалец за датата. В разговор не забравяйте да споменете, че „баба идва на 5-и, а на 9-ти татко има рожден ден”, като посочвате цифрата.
Най-лесно се учат цифричките,

когато сте навън – показвайте

номерата на къщите и блоковете, разписанието на автобусите, бутоните на асансьора. Разбира се, мъникът не може да запомни всичко веднага. Няма страшно! Все някаква част от информацията ще възприеме, та дори на подсъзнателно ниво. Също така не е необходимо да се втурнете в изучаване на цифрите с различни играчки и помощни пособия, но ако детето се поинтересува, му кажете коя е съответната цифра. Нека постепенно тези абстрактни знаци се превърнат в част от неговия живот, и направете така, че изучаването им да бъде забавно и дори весело занимание!

Вашият коментар