Безопасни детски легла и матраци

Когато избираме легло на детето, детски матрак, завивки и т.н. ние най-вече гледаме те да са красиви, удобни и едва на последно място, ако се сетим безопасни за малкото бебе и дете. Не предполагаме, че тези красиви тъкани и матраци, ако не отговарят на стандартите за безопасност, крият много рискове за децата. За да ги направят по-желание от нас, производителите им добавят различни връвчици, копчета, малки частици.

Според статистиката годишно от инциденти с детски легла загиват много повече деца, от колкото от инциденти свързани с различни други продукти за отглеждане на дете. Инцидентите стават неочаквано и то от такива безопасни на пръв поглед неща, като детски матраци, обиколници за легло, бебешки легълца на стойки, олекотени завивки, спални чували за деца.

Когато купувате обзавеждане за детската стая, когато избирате нов матрак, замислете се дали те не застрашават бебето ви по някакъв начин. По-добре се доверете на известни фирми, които произвеждат легла, детски матраци и аксесоари за легла, защото те имат възможност да тестват продуктите си и да ви дадат гаранция за тяхната безопасност.

На какво да обърнете внимание при пазаруване и какви са основните рискове:

– детски матраци – при тях има опасност бебето или детето да се заклещи или дори матрака да се запали. Ако дизайнът на детския или бебешки матрак не е добър и не съответства добре на креватчето, детето може да се заклещи и нарани. Ако детския матрак е твърде малък, бебето също е малко и може да попадне в пространството между матрака и леглото. Тъй като е малко, то не може само да се измъкне от там и съществува потенциална опасност да се задуши. Ако детския матрак не отговаря на изискванията за огнеустойчивост, по-добре си изберете друг, това не е никак маловажна характеристика на един такъв продукт.

– спални чувалчета и обиколници – те обикновено са по-големи от бебето, така че то може да се оплете и задуши с тях. Бебето е малко и ако се завие без да иска, то не винаги може да се освободи. Обиколниците обикновено имат връзки или примки, които са потенциално опасни за бебето. Друга опасност при тези продукти идва от пълнежа им, които е възможно да излезе и бебето да го погълне.

– олекоетени завивки – при тях има опасност от задушаване и прегряване. Затова не трябва да затрупваме бебето с одеяла и юрганчета, така ще му е много по-трудно да спи и го застрашаваме по този начин.

– окачени бебешки легла – ако не са достатъчно стабилни или с лош дизайн, те могат да паднат и да притиснат, заклещат и наранят бебето. Много е важно те да могат да се застоповярат, за да не се случи бебето да залюлее само легълчето си и да се озове под него, където може да се задуши.

Търсите бебешки и детски матраци и се нуждаете от малко повече информация по въпроса.

Четете подходящото четиво. Не можете да се ориентирате сред голямото предлагане и разнообразие.

Ще ви представим малко повече информация за обикновените пружинни бебешки матраци. Те са направени от навити във формата на спирала пружини, покрити със слой пяна и мека памучна тъкан. Едната страна на матрака обикновено е от памук, а другата е от материя, която лесно се почиства и поддържа. Това е добре, защото имате две лица и ако вашето дете се изпотява можете да използвате памучната страна на матрака. В такъв случай трябва да почиствате матрака по-често с прахосмукачка.

Какво е основното предимство на детските матраци с пружини?

Много родители са традиционалисти, що се касае за децата им, и не искат да си правят експерименти с нови технологии. Имат един недостатък, в сравнение с дунапреновите бебешки матраци и това е по-високата им цена, но разликата не е толкова голяма, че да се счита това за голям проблем. Изберете това, което смятате, че е по-добре за вашето бебе. Бебетата прекарват времето си в леглото и затова избора на подходящи бебешки и детски матраци е важно за неговото спокойствие и здраве.

Вашият коментар