Традиционни български ястия от пиринския край

България може да се похвали с удивително вкусна и неповторима кухня. Съвсем не е случайно, че толкова много чужденци, идващи в страната ни, се влюбват силно и завинаги в традиционни наши ястия като шопска салата, мусака, крем карамел и много, много други.

Отделните региони също могат да се похвалят с разкошни рецепти. Така например повечето българи обожават родопската кухня. Но кои са най-обичаните ястия от Пирин планина?

Ето някои примери за вкусни блюда, ако искате да си сготвите нещо типично пиринско, предстои ви пътуване до планината или просто обмисляте доставка на храна вкъщи.

Пирински гювеч

Първата рецепта, която Ви предлагаме, е така обичаният пирински гювеч. Той се прави с агнешко месо, зеленчуци като лук, домати, пиперки, люти чушки, домати, гъби и чесън. Добавят се още ориз и подправки като магданоз, копър и чубрица.

Всички съставки се пекат в глинен съд за няколко часа на бавен огън. Със сигурност ще си оближете пръстите!

Капама

Оставаме на вълна глинени съдове с това страхотно ястие. Макар че то е известно у нас най-вече като банска капама, е доста характерно и се приготвя по целия пирински край.

Това блюдо се прави с няколко вида месо, като обикновено това са пилешко, свинско, телешко. По желание се добавят също сланина и кървавица. В глинения съд могат да се сложат още зеле и ориз.

Очевидно това ястие е доста хранително, поради което се приготвя и похапва най-вече през зимните месеци. За оптимален ефект капамата се пече цяла нощ на много бавен огън, така че вкусовите ѝ качества да бъдат възможно най-добри.

Кукурини

Още една интересна идея е т. нар. кукурини. Рецептата е много подходяща за вегетарианци и вегани, защото не включва месо.

Това всъщност е един сладък десерт, изключително често срещан в Пирин планина. Името му означава “къдрици” заради формата, която този вкусотии имат, когато се изпържат. Не забравяйте да ги поръсите обилно с пудра захар!

Чомлек кебап

Това питателно ястие се приготвя с телешко или говеждо месо, лук, доматено пюре и различни подправки. Към сместа се добавя и червено вино за още по-плътен вкус и аромат.

Определено е нещо, което трябва да се опита поне веднъж в живота.

Суджук

Какво е зимата без домашно приготвен суджук? Хората в Пирин го приготвят със свинско месо, свински черва, кимион, черен пипер, джоджен, семена от копър и сол.

Традиционният пирински суджук може да се похапва както сурово сушен, така и изпечен на скара. Може да се добавя също и към други ястия като капама например. Вкусът му е толкова обичан, че няма време и трапеза, които да са неподходящи за този деликатес.

Борек

Това е още едно сладко изкушение, което пиринчани редовно похапват. Прави се с тиква, орехи, олио, брашно и захар. А и кой не обича тиква през зимата?

Този десерт е по-здравословен от кукурините, които споменахме по-горе. Обикновено се сервира с цедено мляко или пък с топка сладолед.

Изброените по-горе ястия са само една малка част от огромното кулинарско наследство на Пирин планина. Те със сигурност си заслужават готвенето и опитването, а докато пътувате из този край на страната, ще можете да намерите и още много вкусотии.

Нима има по-добър начин от този да опознае човек един регион?

Вашият коментар