Какво трябва да знаем, ако обмисляме покупката на рутер?

На първо място, когато избирате рутери, трябва да разберете от какъв модел точно имате нужда. Най-вече по отношение на техническите им характеристики, които включват вида на WAN порта, броят на LAN портовете и тяхната скорост, честотата на Wi-Fi мрежата и скоростта му, наличието на USB конектори и някои други допълнителни функции.рутер

Ако разполагате със стационарни компютри (без Wi-Fi), след като инсталирате рутера, по-добре ги свържете безжично – можете веднага да закупите Wi-Fi адаптери, предназначени за тази цел.
Още нещо, върху което трябва да помислите, когато избирате рутери за дома си, е зоната, която трябва бъде покрита от сигнала на Wi-Fi мрежата, както и какъв брой устройства искате да свържете. Важни са още и задачите, които тези устройства ще вършат – дали ще сърфирате в нета, ще теглите файлове, ще гледате онлайн клипове, ще играете игри и така нататък.

Обхватът на рутера може да не покрие всички стаи на къщата ви. Например, заради слаб предавател или антени ( ако са по-малко от необходимия брой). Тази опасност се увеличава, ако закупите евтин рутер – при това положение той изобщо няма да може да работи добре при свързването му с голям брой устройства. Или пък когато се наслаждавате на онлайн видео с високо качество, в онлайн игри и други подобни занимания – ще излизат постоянни проблеми със сигнала, ще трябва да рестартирате често и така нататък.

Затова, както вече вероятно ви стана пределно ясно, всичко е строго индивидуално. Но като правило, колкото по-скъп е рутерът, толкова по-голямо натоварване би могъл да издържи и толкова по-стабилно ще работи той.

При обмислянето на покупка на рутери, много потребители се чудят как да изберат такъв модел, който ще им позволи да получат максимално голям обхват.
Въпросът е разбираем, но е наистина трудно да се отговори конкретно. Тъй като материалът, от който са изработени стените в помещението, както и техния брой, а също и евентуалните смущения от съседни Wi-Fi мрежи, местоположението на рутера и мощността му влияят изключително много на обхвата. Ако трябва да дадем някакви насоки, то е добре да се знае, че сигналът преминава много слабо през бетонни стени, в чиято конструкция има метални елементи. Затова, при един голям апартамент – повече от 100 квадрата или къща с няколко етажа, най-вероятно ще трябва да помислите за инсталиране на повече рутери.

Вашият коментар