Отоплението е важна част за уюта в дома

Отоплението е едно от нещата, без които човекът трудно би съществувал. А когато говорим за отопление много често стигаме до радиатора като основно средство. Естествено има всевъзможни начини за отопление на дома, но все пак радиаторът си остава най-предпочитаното средство, като се има предвид, че усещането за топлина излъчвана от него е най-истинско. За разлика от огромната част отоплителни уреди, които затопляйки изсушават въздуха, а топлината, която създават е малотрайна, радиаторите за отопление нямат тези недостатъци.

Когато купувате радиатори за парно най-важното, което трябва да съобразите е дали големината и респективно топлоотдаването им са достатъчни за нормалното отопление на помещението, където смятате да ги инсталирате. Освен това от голямо значение за бързината на нагряване и икономичността на радиатора е материалът, от който е изработен. Най – предпочитаните материали за изработка на радиатори са алуминият и медта, поради тяхната висока топлопроводимост. Изработката на големи радиатори от такъв материал, обаче е доста скъпа и сложна. Именно това е причината в близкото минало всички радиатори да бъдат от чугун въпреки лошата топлопроводимост, тъй като тогава не се отдавало такова значение на необходимостта от икономии на енергия. Това веднага води до извода, че изборът на чугунен радиатор не е особено удачен. Не е учудващо, че в последните години почти всяко домакинство предпочита да ползва панелни алуминиеви радиатори за парно. Освен, че са по добри по своите технически характеристики те са и значително по-издържани от естетическа гледна точка поради семплите им форми и възможността за избор на цвят, но въпреки това белият продължава да бъде доминиращ. Освен това друго тяхно предимство като изключим изборът на електричеки радиатор е фактът, че за функционирането на един алуминиев радиатор не е от значение дали отоплителната система от която се захранва е локална или ползвате услугите на топлофикация. Ако пък използвате собствено отопление генерирано от някакъв тип котел вида на горивото по никакъв начин не влияе върху функционалните възможности на радиатора. Достатъчно е до него да стига необходимото количество топла вода.

Радиаторите са еднакво подходящи за отоплението на обществени, административни и жилищни сгради без значение дали са поставени в общите части, в основните жилищни или работни помещения или пък в бани и тоалетни. Радиаторите за отопление на баня се наричат лири за баня и обикновено са с по-малки размери.

От скоро, обаче думата радиатор сякаш придоби ново значение. Това бе продиктувано от революцията в металообработването и неизменната, нарастваща необходимост на човека от допълнителен уют и красота в дома. Сега закупуването на алуминиев радиатор изглежда също толкова абсурдно колкото и завръщането на чугунените, ако ги сравним с новото поколение „уникални” бихме казали дизайнерски радиатори от висококачествена неръждаема стомана, които мълниеносно се налагат на пазара. Тези радиатори превъзхождат значително по своите технически характеристики остарелите вече алуминиеви радиатори, а визията им е сравнима с тази на изящен предмет на модерното изкуство.

Вероятно сега се чудите „що е то дизайнерски радиатор от неръждаема стомана и има ли то почва у нас”. Като основно предназначение това са си просто радиатори за отопление, при изборът на които си важат основните правила за изчисление на мощност, кубатура на помещението и необходимо топлоотдаване и функционират абсолютно по същият начин като старите. Но като оставим това настрана те са в пъти по – икономични, абстрактни и вечни уреди за отопление. Ако все още не сте ги виждали сега ще имате възможност да се запознаете с тези чудесни артикули за отопление, които производителите им скромно ги наричат просто радиатори за отопление. Кликнете тук за да видите

Вашият коментар